Direkcija DAKAR RELIJA je od nastanka ovog surovog maratona umela da prepozna i nagradi PRAVE SPORTISTE i njihove ljudske gestove. Na 5. etapi aktuelnog DAKARA 2019, sjajan potez je načinio 29. godišnji motociklista Britanac SAM SANDERLEND, vozač „ktm-a“ ( broj 14 ) i šampion DAKARA iz 2107. godine.

U nepoštednoj borbi sa jakom konkurencijom, u jurnjavi po bespućima PERUA, naišao je na unesrećenog Portugalca PAOLA GONKALVEŠA koji je ležao pokraj svoje „honde“, povredjene glave i verovatno polomljene ruke.

Bez razmišljanja je stao da pomogne svom rivalu, pozvao je specijalnim uredjajem medicinski helikopter ( prekidač SOS koji je ugradjen na svako takmičarsko vozilo i koji se sme koristiti samo u slučaju ekstremne opasnosti ), sačekao da helikopter stigne i da se GONKALVEŠ prenese u letelicu. Tek onda je nastavio vožnju.

Direkcija relija je razmotrila ceo slučaj, videlo se da je SANDERLEND izgubio oko 10 minuta pa ga je proglasila POBEDNIKOM BRZINSKOG ISPITA i preračunala postignuto vreme. Sa takvim rezimeom SAM SANDERLEND je posle 5. etape dospeo na 2. mesto u generalnom poretku relija, sa samo 59 sekundi iza lidera BRABECA, iako je Francuz SULTRE bio pobednik 5. brzinskog ispita.

Zaista dobar gest francuskih organizatora koje mnogi, i to često, osudjuju za favorizovanje svojih sunarodnika. U klasi motociklista, posle 5. etape i uoči DANA ZA ODMOR, iza BRABECA i SANDERLENDA, nalaze se…. 3. KUINTANILA ( + 2.52 min. ), 4. PRAJS ( + 3.21 min. ) 5. VALKNER ( + 6.17 min. ) 6. VAN BVEREN ( + 6.36 min. ) a pogled na vremenske razlike najjasnije govori o perfektnom rivalstvu …

Motociklisti i vozači kvadova su u 5. etapi imali znatno kraći brzinski ispit ( 345 km. ) od takmičara sa automobilima, vozilima SxS i kamionima ( 517 km. ) zarad bezbednosti i teško prohodnih predela. U klasi kvadova i dalje je lider mladi Argentinac KAVILJASO sa „jamahom“ i sa čak 49.30 minuta prednosti nad svojim zemljakom FERIOLIJEM.

Diskfalifikovana…Pročitaj više