Najveće automobilske kompanije investiraće više od 300 milijardi dolara u proizvodnju i razvoj električnih automobila u narednih pet godina. Gotovo polovina tih sredstava namenjeno je proizvođačima u Kini.

Era električnih automobila

Nedavno istraživanje Rojtersa pokazuje da 29 najvećih globalnih proizvođača automobila planira ogromna ulaganja u razvoj električnih automobila (EV) i nabavku baterija za iste u sledećih 5 do 10 godina. Značajan deo njihovih budžeta, oko 45% od pomenutih 300 milijardi dolara, biće usmeren na Kinu, navodi se u analizi dostupnih podataka koje su te kompanije objavile.

Motivi automobilskih giganata da potroše tolika sredstva na elektromotorne pogone pre svega su u vezi sa sve većim nacionalnim i međunarodnim regulativama na ovom polju, kao i ekološkim pitanjima koja su danas u velikoj meri usmerena upravo na auto indistriju. Planove podržava brz tehnološki napredak koji je omogućio smanjene troškove proizvodnje baterija u poslednje vreme, kao i veće domete i kraće vreme punjenja istih, za čiji razvoj je upravo i namenjeno većina sredstava. Uvećana stopa potrošnje i ulaganja u auto industriji, koje predvodi nemački Volksvagen, veća je do BDP-a država poput Egipta ili Čilea na primer. Dok nemački giganti prednjače u ulaganju u EV, država u koju se najviše investira kada je reč o elektro-auto industriji jeste Kina.  

.tg {border-collapse:collapse;border-spacing:0;}
.tg td{font-family:Arial, sans-serif;font-size:14px;padding:10px 5px;border-style:solid;border-width:1px;overflow:hidden;word-break:normal;border-color:black;}
.tg th{font-family:Arial, sans-serif;font-size:14px;font-weight:normal;padding:10px 5px;border-style:solid;border-width:1px;overflow:hidden;word-break:normal;border-color:black;}
.tg .tg-baqh{text-align:center;vertical-align:top}
.tg .tg-0lax{text-align:left;vertical-align:top}

Zemlja porekla Zemlja proizvodnje
1. Nemačka – 139,5 milijardi $ 1. Kina – 135,7 milijardi $
2. Kina – 57 milijardi $ 2….Pročitaj više