Kolači za slavu – Brzi i jednostavni recepti za savršenu proslavu

kolači za slavu

Slava je trenutak kada se porodica okuplja oko zajedničke trpeze, negujući običaje i toplinu doma, a kolači za slavu daju završni pečat svečanosti.

Osim slavskog kolača koji se osveštava i sa poštovanjem deli, poseban akcenat je na desertima koji ukrašavaju sto i stvaraju atmosferu slavlja — upravo kolači za slavu.

Ideja ovog vodiča je da ponudi sedam proverenih i praktičnih recepata kojima se lako vlada.

Recepti su osmišljeni tako da možeš da ih pripremiš unapred, da se lepo seku i serviraju, te da svako nađe nešto po ukusu, bilo da preferira čokoladne, orašaste ili voćne deserte.

Kod svake poslastice imaš kratak opis (zašto je dobra za slavu, kako se ponaša na tacni, koliko je pogodna za pripremu unapred), kao i tabelu sa sastojcima radi bržeg snalaženja.

Ako praviš veći broj vrsta, ciljaj na manju količinu po receptu i vodi računa o kontrastu ukusa i tekstura: bar jedan suvlji kolač koji se lepo seče, bar jedan sočan slojeviti kolač, bar jedan sitni kolač koji se lako uzima uz kafu — tako kolači za slavu na tacni dobijaju balans i ritam.

Tako ćeš dobiti skladnu tacnu koja izgleda bogato, a nije prezasićena.

1) Slavski kolač (mrsni)

mrsni slavski kolač
Mrsni slavski kolač/YOUTUBE

Slavski kolač je svečani hleb koji se mesi sa mlekom i jajima, a ukrašava pletenicama i krstom od testa.

Tekstura je meka, blago slatkasta i mirisna, a kora dobija lepu zlatnu boju kada se premaže jajetom pre pečenja.

Najbolje je da ga umesiš ranije, ostaviš da naraste do dvostruke zapremine, oblikuješ i ukrasiš, pa ispečeš tako da sredina ostane sočna.

Nakon hlađenja lako se seče na uredne parčiće i odlično prati i mrsnu i posnu zakusku na stolu.

Prednost je i to što drži formu i ne mrvi se, pa lepo izgleda na fotografijama i svečanoj trpezi.

Sastojak Količina
Brašno (tip 400) 1 kg
Toplo mleko 500 ml
Svež kvasac 25 g
Šećer 2 kašičice
So 1 ravna kašičica
Maslac (otopljen) 100 g
Jaja 2 kom

2) Slavski kolač (posni)

posni slavski kolač
Posni slavski kolač/YOUTUBE

Za posne slave koristi se testo bez mlečnih proizvoda i jaja, ali se uz dobru fermentaciju i pravilnu hidraciju dobija iznenađujuće mek rezultat.

Posni slavski kolač takođe se ukrašava simbolima, a po želji se površina može blago poprskati vodom pomešanom sa malo ulja da dobije nežan sjaj.

Prednost ove varijante je jednostavna priprema i stabilna struktura: lako se prenosi, iznosi i kasnije porcionira.

Uz posnu trpezu lepo prate orašasti i voćni kolači, pa ga je dobro kombinovati sa orasnicama i bajaderom.

Sastojak Količina
Brašno 1 kg
Mlačna voda 500 ml
Suv kvasac 1 kesica
Šećer 2 kašičice
So 1 kašičica
Ulje 80 ml

3) Rozen torta

Rozen torta je slojevita poslastica od tankih kora i fila od oraha i čokolade/YOUTUBE

Rozen torta je klasik koji opravdano ima status „sigurnog izbora”: tanke kore brzo upijaju fil, torta ravnomerno omekša i posle noći u frižideru savršeno se seče na kocke.

Fil se priprema kuvanjem mleka sa šećerom i maslacem, a zatim se umešaju mleveni orasi i rastopljena čokolada.

Glazura ili sloj prah šećera na vrhu daju uredan, svetlucav izgled.

Najbolje je da je napraviš dan ranije; štedi vreme na dan slave, a ukus postaje zaokruženiji.

Sastojak Količina
Kore za rozen tortu 1 pakovanje
Šećer 250 g
Mleko 150 ml
Mleveni orasi 400 g
Maslac 200 g
Čokolada 200 g

4) Orasnice

Orasnice su sitni kolači od mlevenih oraha, belanaca i šećera, spolja hrskavi, iznutra mekani/YOUTUBE

Orasnice su sitni kolači koji donose pun, topao ukus oraha i prijatnu žvakaću teksturu.

Smesa od belanaca, šećera i mlevenih oraha formira se u polumesec ili kuglice i peče kratko, tek da uhvati boju i ostane sočna iznutra.

Idealne su za tacne mešanih kolača, ne mrve se previše i ostaju ukusne danima, pa su zahvalne za pripremu unapred.

Ako voliš diskretnu aromu, dodaćeš malo vanile ili limunove korice, ali zadrži meru da orasi ostanu dominantni.

Sastojak Količina
Mleveni orasi 300 g
Šećer 200 g
Belanca 2 kom

5) Voćna torta bez pečenja

voćna torta bez pečenja
voćna torta bez pečenja

Ovaj kolač je osvežavajuća pauza od čokolade i oraha, naročito kada na trpezi ima dosta „težih” ukusa.

Kremasta mešavina umućene slatke pavlake i kisele pavlake spojena s mlevenim keksom (Plazma) i malinama.

Sprema se za oko 15 minuta, potom se rashladi da se lepo stegne.

Lagana i osvežavajuća, sa finim balansom slatkog i kiselkastog, lepo se seče i idealna je za brze slatke posluženje ili slavsku trpezu.

Torta se slaže u kalupu, hladi nekoliko sati i lako iznosi na sto jer lepo drži rez.

Sastojak Količina
Mleveni keks – Plazma 300 g
Slatka pavlaka 400 ml
Kisela pavlaka 200 ml
Mleko 50-100 ml
Maline 300 g
Šećer u prahu 80 – 120 g

6) Medenjaci

Medenjaci su mirisni, blago hrskavi kolači od meda i začina koji vremenom postaju mekši.

Medenjaci unose miris praznika zahvaljujući medu i začinima poput cimeta i klinčića.

Testo je jednostavno, lako se oblikuje u kuglice ili srca i peče do svetlozlatne boje.

Posebna prednost je što medenjaci vremenom postaju mekši, pa je poželjno napraviti ih nekoliko dana ranije.

Lepo podnose glazuru ili tanak sloj prah šećera, a na tacni daju boju i razigranost.

Čuvaj ih u metalnoj kutiji ili dobro zatvorenoj posudi da zadrže svežinu.

Sastojak Količina
Brašno 500 g
Med 150 g
Šećer 150 g
Jaja 2 kom
Cimet (i/ili klinčić) po ukusu

7) Bajadera

Bajadera
Bajadera je slojeviti kolač bez pečenja od mlevenog keksa i oraha, sa čokoladnim slojem i glazurom

Bajadera je slojeviti kolač koji bez pečenja postiže efekat poslastičarnice.

Osnova je kuvani sirup sa šećerom i maslacem koji se meša sa mlevenim keksom i orasima; deo mase oboji se čokoladom da bi se dobila jasno vidljiva dva sloja.

Na kraju ide glazura od čokolade, a nakon hlađenja bajadera se seče u uredne štanglice.

Odlična je za transport i služenje, stabilna na sobnoj temperaturi i izdašna, pa je čest „spas” kada treba dopuniti tacnu pred dolazak gostiju.

Sastojak Količina
Mleveni keks 300 g
Šećer 200 g
Maslac 150 g
Mleveni orasi 200

Za kraj

Dobra slavska tacna nije pitanje broja, već pametne selekcije. Sa ova tri stuba – slavski kolač (mrsni ili posni), jedna slojevita torta (rozen ili voćna bez pečenja) i dve do tri vrste sitnih kolača (orasnice, medenjaci, bajadera) – dobijaš pun raspon ukusa i tekstura, jasnoću u serviranju i manje stresa na dan slave.

Planiraj redosled pripreme tako da slojevite torte i medenjake napraviš ranije, a slavski kolač umesiš tako da bude svež; tako će svaki desert doći do izražaja.

Ne zaboravi uredno sečenje, jednake porcije i čiste tacne: estetika stola pojačava doživljaj, ali su suština uvek ukus i druženje.

Neka ova zbirka bude tvoja baza koju ćeš prilagođavati porodici i gostima, uz poštovanje običaja i radost zbog zajedničkog slavlja — a kolači za slavu neka ostanu potpis tvoje trpeze.

 

By David

Related Post